Det går mycket smittor och sjukdomar bland både hund och människa. Var vaksamma på er hund och informera er om de vanligaste sjukdomarna.
Vanliga områden där smittorisken är högre på grund av hög hundtäthet är hundrastgårdar, hunddagis och stora utställningar. Om du är i dessa riskzonerna, vänligen håll ett extra öga på din hund och håll extra avstånd gentemot andra hundar, för att minska risken för att din hund smittas.
Vid misstanke om smittad/sjuk hund, hör av er till oss, er veterinär och ert hunddagis (om ni har hunden på ett sådant).
Hos oss gäller 14 dagars karens.
1 Var uppmärksam på din hunds beteende, genom att göra dagliga/veckovisa kollar på din hund kan du fånga onormalt beteende tidigare, och påbörja behandling tidigare och förhindra att smitta andra.
2 Informera dig på de vanligaste sjukdomarna och vanliga symptom, för att snabbt se beteendeändringar hos din hund.
3 Informera de runt om dig för att hjälpa till att förhindra fortsatt smittspridning. Kontakta din hundinstruktör, hunddagis och hundkompisar.
4 Undvik zoner med hög hundtäthet såsom hunddagis, hundrastgårdar och stora utställningar (t.ex. MyDog). Dessa områden är hundarna väldigt nära och smittorisken är högre. Extra viktigt för er med hundar i riskzon.
5 Better safe than sorry! Om du misstänker att hunden är smittad eller att din hund har träffat en smittad hund, håll er hemma. Inkubationstiden kan variera vilket gör att symtom kan uppstå flera dagar efter infektionen och därmed smitta andra hundar.
6 Om hunden är sjuk, logga hundens beteende och symtom, för att se om hundens mående förbättras eller försämras. På många ställen gäller 14 dagars karens, och då är det bra att hålla koll på när hunden hade sin första symtomfria dag efter insjukning.
Här kan du läsa kort om de vanligaste sjukdommarna bland hundar, vad du bör göra och hur vi på Bialitt Huncenter ställer oss till olika fall. Vi är inte utbildade veterinärer eller djursjukvårdare, så det är alltid bra att kontakta sin veterinär om ni vill ha mer information kring en viss sjukdom och vad ni bör göra.
Smittograd: MYCKET HÖG
Vanligaste symtom: Hostattacker
Inkubationstid: 4-10 dagar
Karenstid: 14 dagar efter SISTA hostningen
Kennelhosta är en av de vanligaste sjukdommar bland hundar i Sverige. Vanliga symtom att hålla utkik efter är plötliga hostattacker, hostningar som leder till klökningar eller vitt slem och kikhosta.
Inkubationstiden är 4-10 dagar, vilket betyder att hunden kan gå den tiden UTAN symtom. Kennelhosta är MYCKET SMITTSAMT och sprider sig likt Coronaviruset både luftburet och vid kontakt. Därför är det viktigt att vara extra uppmärksam om du har din hund på hunddagis eller är på hundrastgårdar där hundtätheten är hög och smittorisken ännu högre.
Om du misstänker att hunden har blivit smittad eller träffat en hund som är smittad (oavsett om din hund har symtom eller ej), vänligen KONTAKTA oss omedelbart, så att vi kan ta rätt åtgärder.
Läs mer om kennelhosta på SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt
Bild: Shutterstock
Bild: iStock
Smittograd: Hög
Vanligaste symtom: Diarré
Inkubationstid: 7-10 dagar
Karenstid: 14 dagar efter SISTA diarrén
Giardia intesitnalis är en parasit som lever i djurs mag- och tarmsystem. Den är relativt vanlig bland valpar (15-20%) men minskar med ålder på hunden. Giardia förekommer både hos friska och sjuka djur och blossar upp vid stress.
Parasiten är en opportunist, det vill säga att symtom och insjukning kan ske i samband med stress, plötsliga foderbyten eller tarmstörningar av andra orsaker. Giardia intestinalis är mycket motståndskraftig och svår att bli av med då den överlever 1 vecka i såväl -20°C som i 95°C.
Symtom visar sig i form av intermittent diarré, viktminskning och ibland kräkning, framför allt i miljöer där djurtätheten är hög. Om du misstänker att hunden har blivit smittad eller träffat en hund som är smittad (oavsett om din hund har symtom eller ej), vänligen KONTAKTA oss omedelbart, så att vi kan ta rätt åtgärder.
Läs mer om GIARDIA på SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt
Smittograd: MYCKET HÖG
Vanligaste symtom: Nysningar
Inkubationstid: -
Karenstid: 14 dagar efter SISTA nysningen
Noskvalster är en parasit som lever i nos och bihålor hos infekterade hundar. Det är en vanlig parasitsjukdom som finns i stort sett hela världen, men är vanligast i Skandinavien. I samband med ökad noskvalster har det även uppmärksammats en ökning av tonsilliter (halsfluss).
Noskvalsterparasiten är väldigt snabb (1 cm/s) och överlever upp till 3 veckor i fuktig miljö där den trivs bäst. Den klarar sig i temperaturer kring 5-25°C men i torr miljö klarar den sig endast 1 dygn. Detta gör att parasiten tros kan sprida sig via direktkontakt eller indirekt.
Symtom på noskvalster visar sig som bland annat nysningar, inåtdragningar och försämrat luktsinne, men vissa hundar har inga symtom alls trots infekterade. Om du misstänker att hunden har blivit smittad eller träffat en hund som är smittad (oavsett om din hund har symtom eller ej), vänligen KONTAKTA oss omedelbart, så att vi kan ta rätt åtgärder.
Läs mer om noskvalster på SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt
Bild: iStockphoto
Vår policy gällande kennelhosta
Om din hund är smittad och/eller sjuk vill vi att du informerar oss, så att vi kan informera övriga deltagare som går kurs med dig. Du är välkommen tillbaks på kurs TVÅ VECKOR efter SISTA symtomet (hostningar för kennelhosta). Rådgör med instruktör INNAN ni kommer tillbaka på kurs.
Kurs där en hund har varit smittad, ställs in under två veckor, från det datum då ni träffades sist.